Kuinka se toimii?
Saat varteenotettavia latauspisteratkaisuja, jotka on sovitettu juuri sinun taloyhtiöllesi.
- Vastaa muutamaan yksinkertaiseen kysymykseen
Löytääksemme juuri teille sopivan latausaseman tarvitsemme hieman tietoa taloyhtiön edellytyksistä ja tarpeista. Kaikki tieto on luottamuksellista. - Teille tehdään kolme tarjousta
Kolme luotettavaa kokonaistoimittajaa on yhteydessä teihin voidakseen antaa juuri teidän tarpeidenne ja toivomustenne mukaisia tarjouksia. Tässä vaiheessa suoritetaan usein fyysinen asennuspaikan katselmus. - Vertailkaa ja valitkaa paras tarjous
Vertailette ja valitsette tarjouksista sen, joka sopii teille parhaiten (tai olette valitsematta) - Hankinta ja toimitus
Se toimittaja, jonka tarjouksen olette valinneet, tekee latauspisteiden asennustyön ja voitte alkaa lataamaan fossiilittomasti.
Opas: Sähköauton latauspisteiden asennus taloyhtiöön
Paraslataus.fi julkistaa jatkuvasti tietoa latausinfrastruktuurin kehityksestä Suomessa. Alta löydät katsauksen materiaaleista, joita olemme poimineet taloyhtiö lähtökohtana.
Latauspisteiden asentaminen taloyhtiöihin voidaan kokea monimutkaisena prosessina. Totuus on, että ideasta asennukseen menee keskimäärin 4-6 kuukautta. Prosessissa on joukko näkökohtia, jotka tulee ottaa huomioon. Olemme pyrkineet kokoamaan kaikkein olennaisimman informaation, jotta sinä hallituksen jäsenenä ja kiinteistönomistajana voit muodostaa kuvan siitä, mitä vaaditaan, että sähköauton latauspisteiden tekeminen sinun taloyhtiöösi, yhteisöön tai kiinteistöön olisi mahdollista.
PS. Paraslataus auttaa sinua ottamaan tarjouksia usealta toimittajalta muutamassa minuutissa. Palvelumme on ilmainen. Kaikki, mitä me tarvitsemme, on että täytät lomakkeemme ja me huolehdimme lopusta.
Emil, Paraslataus.fi perustaja.
Artikkeli: Sähköauton latauspisteet taloyhtiöön – Nykyhetken edellytykset.
Tuomme esille hyvät & huonot puolet. Näkökulmat, jotka on huomioitava, lait, tarvittavat valmistelut ja paljon muuta.
Opas: Startista maaliin latauspisteiden asennus taloyhtiössä.
Startista maaliin opas taloyhtiöille, jotka haluavat saada tietoa ehdotuksista, tarjouksista, valvonnasta ja asennuksista.
Tarkistuslista: Kysymyksiä asetettavaksi toimittajille.
Tarjoustuki: Tärkeitä kysymyksiä, jotka täytyy tiedostaa aikaisessa vaiheessa ja nostettava esille mahdollisten toimittajien kanssa.
Artikkeli: Mitä latauspisteiden asentaminen taloyhtiöön vuonna 2022 pitää sisällään?
Tarve ladata sähköautoja kotiympäristössä kasvaa sähköautojen myynnin lisääntyessä. Kun yhä useampi taloyhtiöiden asukkaista hankkii sähköauton, he haluavat myös paremman vaihtoehdon lataamiseen kuin olemassa oleva lataustolppa. Myös laki edellyttää taloyhtiöitä järjestämään latauspisteitä sähköautoille. Tarkastelemmekin ensin mitä on hyvä tietää latauspisteistä taloyhtiöissä suhteessa lakiin.
Viranomaiset ovat olleet hyvin hereillä, mitä tulee autoilun sähköistämiseen. Marraskuun 11.päivä vuonna 2020 voimaan tullut laki määrittelee taloyhtiöiden velvollisuuksia liittyen latauspisteiden rakentamiseen.
Uuteen rakennukseen on järjestettävä latauspistevalmius, jos talossa on yli neljä pysäköintipaikkaa. Tämä mahdollistaa myöhemmin rakennettavat latauspisteet.
Latauspisteiden määrän vaatimus kasvaa pysäköintipaikkojen määrän mukaisesti, eli jos paikkoja on yli 4, on jokainen varustettava latauspisteellä, samoin jos taloyhtiöllä on oma pysäköintitalo, on se varustettava 100% latauspisteillä.
Tavalliselle omakotirakennukselle ei ole velvoitetta, mutta rivi- ja paritaloissa velvoite on voimassa.
Mitä lain lisäksi on tarpeellista tietää koskien sähköauton latauspisteiden hankinnasta taloyhtiöön:
Riippumatta laskutavasta, sähköauto kuluttaa joka tapauksessa niin paljon sähköä, että sitä ei voi olla huomioimatta. Siksi tämä asia tulee käsitellä taloyhtiössä pitkällä aikavälillä. Ei esimerkiksi ole kestävää, että yksittäiset asukkaat lataavat autonsa taloyhtiön yhteiseen sähkölaskuun, niin kuin helposti tapahtuu, jos auto kytketään olemassa olevaan sähköpisteeseen pysäköintipaikalla tai tallissa.
Kuinka paljon sähköä sähköauto kuluttaa?
Sähköauto kuluttaa normaalisti 15-20 kWh per sata kilometriä. Jos vuosittain ajaa 10000 kilometriä, saattaa siis olla kyseessä 2000 kWh vuodessa. Ja jos ajaa 20000 km, voi kulutus lähennellä 4000 kWh vuodessa.
Keskimääräistä sähkönkulutusta arvioidaan yleensä seuraavilla lukemilla:
Asuinmuoto | kWh keskimääräinen vuosikulutus |
---|---|
Pieni huoneisto | 2000 kWh vuodessa |
Suuri huoneisto | 4000 kWh vuodessa |
Rivitalohuoneisto | 10 000 kWh vuodessa |
Omakotitalo | 20 000 kWh vuodessa |
Numerot ovat siis vain arvio, mutta ne ovat kuitenkin hyvä lähtökohta, kun mietitään sähköauton vaikutusta taloyhtiölle. Jos verrataan edelleen sähköautosta johtuvaa sähkönkulutusta talouden muuhun sähkön kulutukseen, nähdään, että se ei ole mitätön mutta ei myöskään äärimmäisen korkea.
Latauspisteiden asennus taloyhtiössä on tietenkin yhteydessä kustannuksiin, siitä lisää alla. Mutta hyvä uutinen on, että latauspisteet ovat eduksi sekä yksittäiselle jäsenelle että taloyhtiölle kokonaisuutena.
Latauspisteiden etuja
Latauspisteellä, tai latausasemalla, joksi sitä myös kutsutaan, voidaan mitata yksilöllistä sähkönkulutusta, niin että asukkaat, joilla on sähköauto, voivat maksaa oman sähkönkulutuksensa. Mittauksen ja laskutuksen voi usein hoitaa systeemin toimittaja, niin että taloyhtiö vapautuu tästä ylimääräisestä hallintakulusta. Sen lisäksi latauspiste tekee asukkaan sähköauton lataamisesta sekä nopeampaa että turvallisempaa verrattuna tavalliseen pistorasiaan.
Nopeampi lataus latausasemalla
Vanhassa sähköpistorasiassa on yleensä yksi 10 ampeerin vaihe, mikä antaa noin 2 kW:n lataustehon. Tavallisessa latauspisteessä, 32 ampeeria kolmivaiheessa, on latausteho vertauksen vuoksi 22 kW. Lataaminen sujuu siis yli kymmenen kertaa niin nopeasti. Tämä vaatii toki, että auto voidaan ladata kolmivaihevirralla 22 kW:n asti, jonka tällä hetkellä vain harvat automallit sallivat. Mutta lataus yksivaihevirralla 32 ampeerilla antaa 7,4 kW:n lataustehon, jolloin lataus tapahtuu edelleen yli kolme kertaa nopeammin kuin tavallisesta seinäpistorasiasta.
Sen lisäksi voi latauspisteessä olla paljon sisäänrakennettua logiikkaa, joka tekee käyttämisestä joustavampaa ja tehokkaampaa, esimerkiksi mahdollisuus sen kauko-ohjaukseen sovelluksen avulla, käynnistää lataus, kun sähkön hinta on halvempi ja niin edelleen. Vanha pistorasia ei myöskään ole mitoitettu käytettäväksi täydellä teholla tunnista toiseen, ja on olemassa riski, että se ylikuumenee ja lakkaa toimimasta.
Etuja taloyhtiölle
Siitä ei liene epäilystä, että sähköautot ovat tulevaisuutta. Hallituksen tavoitteet ovat selkeät, ja koko autoteollisuus investoi nyt suuresti kehittäen uutta tekniikkaa ja uusia automalleja. Siis kysymys latauspisteiden asentamiseen taloyhtiössä on enemmänkin ajan kysymys kuin periaatekysymys. Tämä tarkoittaa, että se melko varmasti tulee olemaan välttämätöntä ennemmin tai myöhemmin.
Sähköauto on hyvä ilmastolle, mutta se on myös kustannustehokas ajoneuvo omistajalleen, mitä tulee sekä huoltoon ja ylläpitoon ja itse ajamiseen. Tekemällä helpoksi asukkaalle valita sähköauto, tekee taloyhtiöstä houkuttelevamman. Latausinfrastruktuuri lisää siis asuntojen arvoa. Sen lisäksi taloyhtiö tukee tällä tavoin ilmastoystävällisten kuljetusvälineiden kehitystä ja pitkässä juoksussa globaalien ilmastomaalien täyttämistä.
Kustannukset taloyhtiölle
Latauspisteiden asennus tarkoittaa tietenkin taloyhtiölle investointikustannuksia. Kyseeseen tulevat latauspisteiden hankinta ja asennus sekä niihin liittyvät sähköasennukset. Usein asentaminen vaatii kaivuutöitä. Voi myös olla, että taloyhtiön pääsulakkeet täytyy korottaa suurempitehoisiksi, joka voi johtaa korkeampaan kiinteään kustannukseen sähköverkkoyhtiölle.
Tavallisesti taloyhtiöt asentavat niin kutsutun normaalilatauksen, eli ei pikalatausta. Normaalilataus on yksinkertaisempi ja halvempi ratkaisu kuin pikalataus ja taloyhtiöissä on tavallista, että autot voivat seistä latauksessa yöllä. Silloin normaalilataus on riittävä, ja nopeampi lataus ei ole suuri etu, vain suuri kustannus.
On tavallista, että taloyhtiöt rahoittavat latauspisteiden asentamisen permiällä niitä käyttäviltä jäseniltä maksun, joko kiinteän kuukausimaksun tai lisämaksun kilowattitunnin hinnasta. Mutta osa kustannuksista voidaan kattaa myös valtion myöntämän tuen avulla, katso seuraava kohta.
Valtion tuki latausinfran rakentamiseen taloyhtiöille
Yhtenä lenkkinä ilmastoystävälliseen energiankäyttöön voi taloyhtiö, joka asentaa latauspisteitä, saada valtiolta tukea, joka kattaa osan kustannuksista. Sähköautojen latausinfra-avustus on vuonna 2022 35% kustannuksista, kuitenkin maksimissaan 4000 euroa per latauspiste. (Huomaa, että yhdessä lataustolpassa voi olla useampia latauspisteitä, tavallisimmin kaksi).
Tukea latausinfran rakentamiseen voivat hakea yhteisöt, jotka omistavat rakennuksen, kuten asunto-osakeyhtiöt tai jos niitä edustaa erillinen pysäköintiyhtiö. Tukea saa minimissään viidelle latauspisteelle. Taloyhtiön omistaman rakennuksen on oltava asumiskäytössä ympäri vuoden. Tukea saa, jos hanke toteutetaan, kartoitukseen, hankesuunnitelmaan, kiinteistön sähköinfran vaatimiin muutostöihin sekä latauslaitteiden hankkimiskustannuksiin, jos ne ovat taloyhtiön omistuksessa. Lisää tietoa löytyy ARA:n sivuilta.
Tukihakemus latausinfran rakentamiseen voidaan tehdä maksutta ARA:n verkkosivustolta. Parhaiten tuen hakeminen tapahtuu ennen työn aloittamista, mutta tukea voi myös hakea myös jälkikäteen.
Latauspisteet taloyhtiöissä ovat muuttuneet pakollisiksi, mikäli kyseessä on uudisrakennus. Myös rakennusluvan vaativan laajan korjaushankkeen yhteydessä on olemassa oleviin taloyhtiöihin asennettava latauspistevalmius. Tämä pätee, jos taloyhtiössä on enemmän kuin neljä autopaikkaa.
Lisää tietoa löytyy: https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2020/20200733
Laki velvoittaa siis taloyhtiöt rakentamaan latauspisteitä, tai ainakin valmiutta niiden asentamiseen, sähköautoille. On siis aika ryhtyä toimeen ja ainakin suunnitella ja kartoittaa latauspisteiden asennus. Sähköautojen lisääntynyt myynti tarkoittaa yhä useamman autoilijan siirtymistä sähköön polttonesteen sijasta. Tämä taas tarkoittaa väistämättä sähkön käytön lisääntymistä. Taloyhtiöiden nykyinen infra vastaa harvoin niihin vaatimuksiin, joita lisääntynyt sähkönkäyttö asettaa.
Startista maaliin opas taloyhtiöille latauspisteiden asennukseen
Ajatuksesta tarjoukseen ja latauspisteen asennukseen. Näin työskentelette asian kanssa taloyhtiön hallituksessa.
- Kartoittakaa asunto-osakeyhtiön jäsenten mielenkiinto
Aloittakaa tutkimalla, onko asiaan kiinnostusta teidän taloyhtiössänne. Kuinka moni ajaa tänään sähköautolla? Kuinka moni voi ajatella tekevänsä niin viiden vuoden sisällä? Ottakaa asia esille hallituksessa ja kirjoittakaa ehdotus yhtiökokoukseen saadaksenne aikaan päätöksen latauspisteistä taloyhtiöönne. Jos yhtiökokous ei tee päätöstä edetä asennusasiassa, niin ainakin voidaan päättää asian lisätutkimisesta. Ja sehän on jo sinänsä askel lähemmäksi fossiilivapaata latausta. - Tarkistakaa, ovatko autopaikat rakennusluvan mukaisia.
Mikäli asia on kunnossa, ei esimerkiksi Helsingissä tarvita latauspisteiden asentamiseen rakennuslupaa. Tämä kannattaa tarkistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta, sillä poikkeuksia voi olla. - Selvittäkää, miten laskuttaa
Tärkeä kysymys kuuluu kuka maksaa latauspisteiden asennuksen. Tulevatko investointikustannukset taloyhtiölle? Maksavatko investoinnin latauspistettä käyttävät asukkaat korotetulla pysäköintimaksulla? Maksetaanko asennus marginaalilla siitä sähköstä, joka käytetään jokaisella latauspisteellä? Sen lisäksi on olemassa useampia tapoja laskuttaa siitä sähköstä, jonka yksittäinen asukas kuluttaa ladatessaan autoaan:
1. Sähkön saa omakustannushintaan
2. Sähkö laskutetaan korotetulla autopaikan kuukausimaksulla
3. Taloyhtiö ottaa marginaalin lataukseen käytetystä sähköstä
4. Yhdistelmä korotettu kuukausimaksu ja marginaali ladatusta sähköstä. - Selvittäkää kulut
Tähän vaikuttavat monet asiat. Etenkin mitä tulee juuri latauspisteen asennukseen taloyhtiössä. Tämä silloin, kun on otettava huomioon aivan liian monta osatekijää, että voidaan antaa rehellinen hinta-arvio ilman paikan päällä tehtyä kartoitusta. Ja yleensä tarvitaan rehellinen hinta, että saadaan läpi päätös asentaa latauspisteet taloyhtiöön. Siksi suosittelemme aina, että jatkatte seuraavaan vaiheeseen. - Pyytäkää tarjouksia
Pyytäkää tarjouksia – Saat 3 tarjousta paraslataus.fi:ltä. Kun on tehty päätös oikeasti asentaa / tutkia latauspisteen asennusta, on aika pyytää tarjous. Kuten aina, on hyvä vertailla, ja etenkin kun kyseessä on suuri päätös kuten latauspisteiden asennus. Paraslataus.fi:n kautta saatte 3 tarjousta, jotka perustuvat teidän tarpeisiinne ja toivomuksiinne meidän ammattimaisilta kokonaistoimittajiltamme. - Kartoituskäynnin tilaaminen
Toimittajat seuraavat paikallakäyntivarauksianne ja vastaavat mahdollisiin kysymyksiin. Valitsette edetäksenne sen toimittajan, johon luotatte eniten ja joka tarjoaa teille parhaan ratkaisun juuri teidän taloyhtiöllenne. Aika asentaa latauspiste sinun taloyhtiöösi. - Aika asentaa latauspiste sinun taloyhtiöösi
Kun olette valinneet toimittajan, hän ottaa yhteyttä teihin sopiakseen ajan asennukselle. Itse asennus kestää yhdestä päivästä yhteen viikkoon riippuen latauspisteiden asennettavasta määrästä.
Tarkistuslista – Latauspisteiden asennus taloyhtiöön
Koska asennuksen edellytykset taloyhtiöön ovat vaativampia, kuin asennus kodissa/omakotitalossa, tarvitaan periaatteessa aina kartoitus paikan päällä. Silloin voi olla hyvä valmistautua kysymään oikeat kysymykset. Sillä tavoin saatte vastauksen sekä teknisiin että kaupallisempiin näkökohtiin. Alle olemme listanneet muutaman hyvän kysymyksen, joihin saatte vastaukset kokonaistoimittajilta, jotka vierailevat luonanne Taloyhtiössä/Yhtymässä.
1. Kokonaistoimitus vai asennus?
Meiltä Paraslatauksella löydät vain kokonaistoimittajia. Mutta jos teillä on enemmän toimittajia niiden lisäksi, jotka Paraslataus välittää, voi olla hyvä selvittää, kuinka hyvin heillä on hallussaan koko prosessi. Selvittää, josko toimittaja suorittaa ainoastaan itse asennuksen vai ovatko he auttamassa koko prosessin ajan ja vastaavat myös suunnittelusta ja käytöstä asennuksen jälkeen. Tämä on tärkeää niin että voitte tehdä oikeudenmukaisen vertailun tarjousmenettelyssä.
2. Onko referenssikohteita?
On aina hyvä tietää, mitä kohteita toimittaja on toteuttanut aikaisemmin. Ehkäpä jopa lähialueeltanne löytyy joku, johon voitte olla suoraan yhteydessä. Pitäkää toki mielessä, että uusia toimijoita tulee jatkuvasti lisää markkinoille, ja vaikka heillä saattaa olla vain vähän referenssejä, voivat he silti olla erittäin ammattimaisia. Joten tämä on aina tasapainottelua.
3. Löytyykö (saavutettavissa oleva) asiakaspalvelu?
Näin ei yleensä ole, mutta voihan niin olla. Että on ongelmia latauspisteiden kanssa, tai että teillä on laskutukseen liittyviä kysymyksiä, tai muuta palveluun liittyvää. Silloin on hyvä tietää, millainen asiakaspalvelu toimittajalla on. Miten he auttavat, milloin heidät voi tavoittaa ja minkälainen vastausaika heillä on.
4. Mitä latausratkaisu pitää sisällään (tuotteet ja mahdolliset palvelut)?
Vaikka monet latausasemat näyttävätkin samanlaisilta toiminnoiltaan, on kuitenkin olemassa erittäin monenlaisia teknisiä ratkaisuja. Latausasemia on monia erilaisia. Siksi on tärkeää tarkistaa, mitä toimittajan ehdottamat latauspisteet oikeastaan tarjoavat.
Joitakin tärkeitä näkökohtia, joita kannattaa selvittää enemmän:
- Onko tarjolla dynaaminen kuormanhallinta? Se ei ole välttämätön, mutta tuo lisää turvallisuutta siten, ettei sähkösysteemiä ylikuormiteta, koska se antaa suurimman mahdollisen latausnopeuden annetulla kapasiteetilla.
- Onko toimittajalla mahdollisuus diagnostisoida ja etsiä vikaa latauspisteistä etänä? – Tämä on sekä nopeampaa että kustannustehokkaampaa kuin että jos toimittajan pitää ajaa teidän luoksenne.
- Annetaanko teille oma portaali, jossa voi tarkkailla muun muassa kulutusta? – Lähes pakollinen useimmissa taloyhtiöissä.
- Onko mahdollista itse päättää hinta per kWh? – Sekä kuinka paljon että millä tavoin.
- Onko mahdollisuus ottaa maksu ulkopuoliselta, että tämä voi ladata? – Jos se ei ole mahdollista nyt, on hyvä tarkistaa, sisältyykö tämä toimittajan tulevaisuuden suunnitelmiin.
- Mitä tarkasti ottaen kuuluu tarjoukseen? – Pitäkää huoli, että se on mahdollisimman läpinäkyvä, eli että kustannukset latauspisteille ja asennukselle, mutta myös projektinjohto, ylimääräiset palvelut, kuten lisätty asiakaspalvelu, vuosittainen katsastus, pilvipalvelut jne. sisältyvät (myös palvelut, joita ette aio käyttää tänään).
Tutustu mielellään Paraslatauksen artikkeliin niistä tekijöistä, jotka tulee huomioida valittaessa parasta latausasemaa.
Kenelle kuuluu hallinto?
Latausratkaisun mukana tulee myös hallinnollista työtä. Tavallisesti käsiteltäviä asioita kuten kuka on ladannut ja kuinka paljon? Ja kuinka paljon asukas maksaa? Miettikää, haluatteko itse huolehtia hallinnosta vai haluatteko toimittajan hoitavan sen. Pyytäkää lisää tietoa siitä, kuinka he toteuttavat sen käytännössä ja kuinka paljon se tulee maksamaan.
Latausasemiein/latauspisteiden design?
Teknillisyydelle kaikki kunnia, näyttävä design on aina hyvä. Latausasemathan tulevat näkymään autopaikoillanne, joten jos on mahdollista, voitte vertailla eri designeja. Esim. onko tarjolla niitä tavaramerkkejä, jotka voi saada erivärisinä, koska etuosa voidaan vaihtaa.
Miksi käyttää paraslataus.fi:tä Taloyhtiöille?
Latausasemat koetaan usein hieman monimutkaisina mutta Paraslataus tekee yksinkertaiseksi löytää teille parhaiten sopivan ratkaisun. Ottamalla kolme tarjousta latausasemista ja asennuksesta eri vakavasti otettavilta toimittajilta perustuen teidän taloyhtiönne tarpeisiin ja toiveisiin, autamme teitä vertailemaan ja tekemään viisaamman valinnan.
Säästää aikaa
Teidän ei tarvitse soitella monelle toimittajalle vertaillaksenne eri tarjouksia. Teidän tarpeisiinne perustuen räätälöimme kolme eri tarjousta tunnetuilta toimittajilta ja esittelemme teille yksinkertaisella ja selkeällä tavalla.
Se on ilmaista
Paraslataus on 100% ilmainen eikä velvoita teitä jatkamaan saatuanne tarjouksen.
Rahan säästö
Lisääntyneen kilpailun kautta varmistamme myös, että toimittajat pyrkivät tekemään sinulle hyvät kaupat, koska he tietävät heitä verrattavan muihin olemassa oleviin konkreettisiin tarjouksiin.
Riippumaton neuvonta
Emme ole sitoutuneet johonkin erityiseen toimittajaan, joten palvelumme tehdään aina asiakkaan parasta ajatellen niin että voitte tehdä viisaamman valinnan.
Valmiina saamaan 3 tarjousta latausasemaratkaisuista?
Vastaa muutamaan yksinkertaiseen kysymykseen Taloyhtiöösi liittyen ja anna meidän skannata markkinat löytääksemme parhaan tarjouksen teille.