Latauspiste kotiin – edut ja haitat
Useimmat uusien sähköautojen omistajat kysyvät itseltään, kuinka tankata auto parhaalla tavalla. On suuri etu, että ei tarvitse mennä alas huoltoasemalle tankkaamaan, mutta miten lataus onnistuu kotona? Tässä käymme läpi vaihtoehtoa asentaa latauspiste kotiin ja tarkastellaan sen etuja ja haittoja.
Lataustolpat yrityksille
Sähköautoa voi ladata tavallisesta pistorasiasta parkkipaikalla tai autotallissa, mutta siinä on huonot puolensa. Ensinnäkin sinun on aloitettava lataaminen manuaalisesti, ellei auton laturilla ole sisäänrakennettua älykästä ominaisuutta sitä varten esimerkiksi sovelluksen kautta. Toisaalta autoa ei voi ladata juuri silloin kun parhaiten sopisi, esimerkiksi kun hinta on alimmillaan. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, on turvallisuussyistä riskialtista ladata normaalista pistorasiasta, koska se kuormittaa sähköverkkoasi paljon.
Latauspiste tarjoaa älykkään latauksen
Lataustolpan tai latausaseman etuna on, että se voi ladata älykkäästi sisäänrakennetuilla ominaisuuksilla. Se voi käynnistää ja lopettaa latauksen automaattisesti esimerkiksi yöaikaan, jolloin akku latautuu hellävaraisesti ja tehokkaasti ja juuri oikean määrän. Se voi toisaalta ottaa huomioon reaaliajassa vaihtelevan sähkön hinnan, mutta myös kotitalouden ja sähköverkon muun sähköntarpeen.
Älykäs latausasema havaitsee myös, kun kotitalous laskee virran käyttöä ennen yötä ja ottaa sitten niin paljon virtaa kuin on jäljellä pääsulakkeen maksimijännitteeseen asti. Todella edistykselliset latauspisteet voivat toimia jopa yhteistyössä sähköverkon kanssa, mikä lisää sekä vakautta että varavoimaa. Nyt kun yhteiskunta lisää nopeasti sähkönkäyttöään ilmastosyistä, sähköverkolle on ilmaantunut useita uusia haasteita. Yksi tällainen on voimakkaat tehohuiput, joita voi esiintyä ja jotka, vaikka ne voivat olla lyhytaikaisia, vaativat silti koko sähköverkon päivittämistä kestämään suurempia tehoja, mikä on kallista. Toinen haaste on, että kysynnän ja tarpeen tasapainosta tulee monimutkainen ja nopeasti muuttuva yhtälö, jossa on erilaisia toimijoita ja sähkölaitteita, joita ladataan ja käytetään eri vuorokaudenaikoina. Siellä pysäköity sähköauto voi toimia energiavarastona, joka voi tarvittaessa syöttää sähköä verkkoon ja sitten ”ottaa takaisin”, kun sähköntarve muualla taas laskee. Tällä tavoin kotitaloudet muuttuvat sähkömarkkinoiden toimijoiden sijasta kuluttajiksi. Se vaatii jonkin verran infrastruktuuria, mutta muutos on käynnissä.
Yritykset ovat tietysti myös mukana tässä järjestelyssä, ja monet yritykset pohtivat jo tänä päivänä, mitä ottaa huomioon, jos halutaan asentaa lataustolppa yrityksille.
Latauspiste mahdollistaa nopeamman latauksen
Kun lataat tavallisella pistorasialla, sinulla on yksivaiheinen 220 V jännite (eli vain yksi johto). Jos kyseessä on tavallinen 10 ampeerin kotisulake, joka hallitsee sähkövirtaa, saat lataustehon 2,3 kW. Tämä luku on silloin myös maksimiarvo, joka olettaa, että tarvittava teho on käytössä taloudessa tai omaisuudessa. Toisin sanoen älä käytä vohvelirautaa, pölynimuria, hiustenkuivaajaa ja poraa samanaikaisesti. 60 kWh:n sähköauton akun täyteen lataamiseen kuluu siinä tapauksessa noin 20 tuntia. Lataus voi siis olla pullonkaula tässä ratkaisussa, jos tarvitset autoa joka päivä.
Latauspisteellä voit käyttää enemmän tehoa (enemmän lataustehoa minuutissa) ja lyhentää akun täyteen latautumiseen kuluvaa aikaa. Toisaalta voit ladata kolmella vaiheella yhden sijaan, mikä kolminkertaistaa lataustehon hetkessä. Toisaalta myös latauspisteen johdossa on usein vahvempi sulake, vähintään 16 A, mikä itsessään mahdollistaa myös suuremman tehon. Kolmen vaiheen ja 16 A:n teholla voit ladata 11 kW:n latausteholla, ja sama sähköauton 60 kW akku latautuu nyt täyteen alle kuudessa tunnissa. Nyt ongelmana ei ole enää kohdata uusi päivä täydellä akulla – silläkin ehdolla, että virtaa on saatavilla myös kodinkoneisiin.
Mainittakoot kuitenkin, että sähköauton akku ei aina välttämättä tyhjene täysin päivän päätteeksi. Eikä akkua välttämättä tarvitse ladata täyteen seuraavalle päivälle, riippuen toki ajokilometreistäsi. Tekninen suositus on myös yrittää pitää akun lataus 20-80% kapasiteetista normaalitilanteissa akun käyttöiän maksimoimiseksi. Ja jos sinulla on lataushybridi, akut ovat paljon pienempiä ja latautuvat nopeammin, joten mainittua pullonkaulaa ei välttämättä edes esiinny. Jos akku loppuu, se ei ole myöskään ongelma hybridiauton omistajalle.
Latauspisteen hintavuus
Jos sinulla ei sattumoisin ole vielä lataustolppaa tai -pistettä, sellainen on asennettava. Se ei ole suuri asia, mutta se on kustannuksia ja aikaa vievää. Tai työn ulkoistamisesta tulee myös lisähintaa. Lisäksi sähkö on otettava ja turvattava kaikkien alan sääntöjen mukaisesti ja laillisen henkilöstön toimesta – emme sentään halua nähdä palavia sähköautoja asuinalueilla.
Ehkä myös yhteiset latauspisteet yleistyvät taloyhtiöissä, joissa on mukana useita kotitalouksia ja jotka jakavat asennuskustannukset.